maanantai 15. maaliskuuta 2010

Trip to Shanghai part 1

First of all, I have to say that after being 3 years on and off in the US, China for a Finn is much less of a culture shock than the USA is.

Arguments:
-Finnish plugs fit into the Chinese sockets
-the shower head can be held in your hand in China
-you can walk in China

Haha.

Oh well, I have some other points, too.

-The Chinese are polite, but not too polite, they are polite in that lovely way as they are in Finland
-Gratuity is not expected (although I have nothing against it)
-The immigration procedure is normal
-Everything works fine there. No drama.

The Finnair flight from Helsinki to Shanghai leaves in the evening, so your sleeping rhythm would be quite ideal in case you get some sleep on the plane. The plane had surprisingly few Finns on it, there were much more Chinese and British people there. The flight arrived at Pudong airport. We received two forms on the plane, on which you had to tell about your health (just ticking the boxes)
and the other one was just a form where you had to tell which hotel you're going to stay at, how long, and so on. The immigration procedure took only about 5 minutes in all, as the lines were moving very quickly. They didn't ask me anything, just stamped my passport and that was it.

Nostin automaatista 1000 RMB:tä (n. 100 euroa). Suurin seteli on 100 RMB:tä. Automaatista pystyy kuulemma nostamaan vuorokaudessa yhteensä vain 4000 rahaa, en ole ihan 100% varma pitääkö tuo paikkansa. Sitten pääsinkin hakemaan laukkuani, kävelin tullin läpi, ja lähdin etsimään taksitolppaa, joka oli helppo löytää. Kentältä olisi päässyt myös busseilla ja junalla, mutten jaksanut etukäteen juurikaan selvitellä, miten ne kulkevat. Varmaan kaikilla suurimmilla kentillä on aina niitä helppoheikkejä, jotka tarjoilevat pimeää taksia - niin täälläkin. En ole koskaan kokeillut. Minulla oli onneksi hotellin nimi sekä englanniksi että kiinaksi sekä pieni netistä tulostettu kartta, sillä hotellini Belgravia ei ollut tunnetuimpia hotelleja. Taksitolpalla on kuitenkin aina tyyppi, joka puhuu englantia, ja osaa sanoa taksikuskille, mihin hänen pitäisi ajella. Yksikään taksikuski ei puhunut englantia.

Taksimatka lentokentältä Pudongiin Shanghain keskustaan kesti noin tunnin verran ja maksoi alle 200 RMB:tä. Aloitusmaksu Shanghaissa oli 12 RMB:tä eli 1,2 euroa ja sillä pääsee matkustamaan aika pitkän matkaa. Taksikuski osasi jotenkin sinne suuntaan, mutta sitten eräässä vaiheessa hän teki käsimerkkejä, että tarvitsee sen hotellin nimen uudelleen. Olimme varmastikin oikealla kadulla, sillä T oli sanonut, että hotellimme lähellä on suuri ja tunnettu Holiday Inn, mutta oikeaa hotellia ei vain tuntunut löytyvän. Neljän tien risteyksessä taksikuski pisti autonsa parkkiin juuri siihen ja lähti kävellen kysymään kadulla seisoskelijoilta suuntia. Sitten hän ajoi risteyksessä ympyrää, pysähtyi taas keskelle suojatietä ja kysyi neuvoa.

Oikea hotelli löytyi vihdoin. Ilmoittauduin respassa, että siellä pitäisi olla viesti, että minut pitää päästää huoneeseen. Eipä ollut mitään viestiä. Vasta tässä vaiheessa yritin laittaa kännykkääni päälle, mutta siihen oli tullut jotakin vikaa - se ei mennyt päälle ollenkaan, vaikka se oli ladattu juuri ennen lähtöäni. Respan työntekijät puhuivat kyllä englantia, mutta tuntui, että se oli opeteltu vain tiettyihin tilanteisiin. Onneksi kuitenkin T oli huoneessa, respantäti soitti sinne ja pääsin vihdoin huoneeseen.

0 kyttääjää:

Lähetä kommentti