lauantai 4. heinäkuuta 2009

Hanko, Itäsatama

Olen käynyt Hangossa edellisen kerran ehkä eka-tokaluokkalaisena perheeni kanssa, jolloin pikkusiskoani työnnettiin vielä rattaissa, mutta silti Hangosta jäänyt muisto on aina ollut jotenkin lämmin ja aurinkoinen. Taisimme olla sillä kertaa Hangossa juuri Hangon regatan aikoihin.

Kesän 2009 aikana kävimme Hangossa kahdesti - juuri ennen juhannusta ja sattumoisin sitten juuri Hangon regatan aikaan.

Ennen juhannusta paikkoja oli vielä vapaana satamassa ihan runsaasti, mutta täälläkin jo pystyi aistimaan sen, että pian satamassa on täyttä.

Satamamaksu Hangossa oli 21 euroa, (tai 18 € alle 7 - metrisille veneille) johon kuului sauna (miesten ja naisten saunat erikseen). Sähkö maksoi 4 €. Vessoihin ja saunaan pääsi oveen syötettävällä koodilla. Saunat olivat siistit ja pukuhuoneet tilavat, joskin regatan aikoihin siellä sai pukea nenä pyllyssä, ja lämmin vesi loppui kesken juuri sen jälkeen, kun ehdin saada shampoot tukkaani.

Vierasvenesatamassa on ravintolabaari Roxx suurine terasseineen, jossa paikallisetkin viihtyvät hyvin. Kahvilan puolella on ilmainen WLAN, ja muutama pöytäkone, joita voi käyttää hetken maksutta, sekä tietenkin tyypillistä pubiruokaa - hampurilaisia, hodareita ja muuta naposteltava.  Rannalla on rantakojuissa kauppoja, joissa myydään purjehdushenkisiä (kalliita) vaatteita sekä pientarvikkeita veneeseen. Lisäksi satuimme paikalle juuri hyvin markkinapäivän aikaan.

Itäsataman rannalla on myös Classic pizza, Origo, ja Pirate - ravintola, ja ravintoloita ja pubeja riittää pitkin Hangon keskustaa ainakin kesäaikaan - osa niistä taitaa sulkea ovensa talveksi. Itäsatamassa on lisäksi HSF:n purjehdusseuran rakennus, jonka alakerrassa on tyylikäs ravintola Restaurant HSF, ja upealta Aftersail - kattoterassilta näkee koko Itäsataman yli ja voi nautiskella drinkkejä hieman nuorekkaammassa ympäristössä.

Kävimme syömässä illallista viihtyisässä Origossa, jossa söin kaikkea mahdollista ihanasta saaristolaispöydästä, jossa oli lähinnä erilaisia merenantimia, mutta toki sain myös lämpimiä perunoita pöytään. Ravintola on tehty vanhoihin rantamakasiineihin ja sen seinien kiville oli laitettu palamaan kynttilöitä, joka teki paikasta todella kauniin näköisen ja viihtyisän.

(Origo on auki huhtikuusta - lokakuun loppuun joka päivä klo. 11-22, musiikkibaari -03.)


Hangon keskusta on kävelymatkan päässä Itäsatamasta, ja siellä on niin K-supermarket kuin S-market, Alko veneen viinivaraston kartuttamiseen, vaateliikkeitä erityisesti purjehtijoiden (kalliiseen) makuun, ihana sisustusliike - kaikkea, mitä nyt voi tarvita, ja aivan tarpeeksi jo hieman "veneettyneelle" purjehtijalle. Lisäksi näimme eksymisreissullamme kauniita huviloita ja pääsimme ihailemaan näkymiä Hangon vesitornista.

Toisena iltana söimme Pirate - ravintolassa, jossa saimme todella herkulliset pizzat Twin Islands - viinin kera. Istuskelimme myös rannan baareissa ihmetellen kesäyötä.

Hangon regatan aikoihin olimme varautuneet siihen, ettemme saa venettä laituriin. Pongasimme yhden paikan lähellä septitankin tyhjennyspaikkaa, ja menimme siihen aluksi, kunnes joku lähti pois lähempänä rantaa, ja saimme veneen siihen.

Hangon regatasta saa varmaan kaksi ihan erilaista näkökulmaa - kilpapurjehtijoiden ja sitten sen muun porukan, jotka tulevat vain bilettämään, vaikka tämä porukka tietenkin sekoittuu hyvin tehokkaasti toisiinsa. Porukkaa satamassa riittää, ja viereisen pienen moottoriveneen bodariskinit luukuttavat tämän päivän trancea (tai mitä se nyt nykyisin on nimeltään) täysillä. Jotenkin se vaan tuntui niin erilaiselta - yhtäkkiä sitä on itse niin vanha, että käsitys hauskanpidosta on hieman hillitympi ja rauhallisempi, eikä enää tule edes hakeuduttua katsomaan tuollaista festivaalimeininkiä. Joten, paitsi ihmetellessä kauniita puuveneitä ja tavaten muutamaa tuttua kilpapurjehtijaa, aika meni ihmetellen myös nuorien humalan tasoa, tämän päivän nuorisomuotia ja rannassa olevan vessan kuntoa seuraavana aamuna. Mutta hyvät bileet ne varmasti olivat! (Ehkä itse vain liian vähän humalassa ;) )

0 kyttääjää:

Lähetä kommentti